Curvy Ballkjole Little Mistress MAXI INSERT zqq4wx Curvy Ballkjole Little Mistress MAXI INSERT zqq4wx Curvy Ballkjole Little Mistress MAXI INSERT zqq4wx Curvy Ballkjole Little Mistress MAXI INSERT zqq4wx Curvy Ballkjole Little Mistress MAXI INSERT zqq4wx Curvy Ballkjole Little Mistress MAXI INSERT zqq4wx
Annonse
Little Mistress Curvy INSERT MAXI Ballkjole Etter nær 13 års krigføring i Afghanistan, skal internasjonale styrker trekke seg ut i løpet av 2014. FOTO: NTB SCANPIX
ONLSHAPE Skinny ONLSHAPE Fit ONLSHAPE Jeans Jeans ONLY Fit Skinny ONLY ONLY tBqTwcp6x

Curvy Ballkjole Little Mistress MAXI INSERT zqq4wx

AFGHANISTAN: Forsøkene på å skjønnmale situasjonen i Afghanistan undergraver de alvorlige utfordringene Afghanistan står overfor, mener Leger Uten Grenser. Når de internasjonale styrkene trekker seg ut av Afghanistan i løpet av 2014, vil landet stå tilbake med store mangler i blant annet helsevesenet.

Annonse
Verden

NEW YORK (Dagsavisen): Etter nær 13 års krigføring i Afghanistan, forsøker politikere og militæret å fokusere på de positive trendene i det krigsherjede landet - samtidig med at de internasjonale styrkene trekker seg ut. En gjenganger i jakten på framgang er Afghanistans helsevesen, som stadig trekkes fram med positivt fortegn, blant annet av Norges utenriksminister Børge Brende (H). Men virkeligheten på bakken er en helt annen, skriver organisasjonen Leger Uten Grenser i en ny rapport som ble offentliggjort i går.

 

Annonse

Les også: Krigsinnsats under lupen

 

Stor forskjell

Behovene for å fortelle positive historier fra Afghanistan gir et feilslått inntrykk av realitetene på bakken, slår organisasjonen fast. I rapporten «Mellom retorikk og virkelighet» advarer Leger Uten Grenser om at de mange forsøkene på å fortelle positive fortellinger fra det krigsherjede Afghanistan, fører til at pasienter i desperat behov for hjelp ikke blir hørt.

- Ønsket om å framstille Afghanistan som en forenklet politisk og militær suksesshistorie risikerer å undergrave virkeligheten i den pågående konflikten, og lidelsene til hundretusenvis av mennesker som ikke har tilgang til god nok medisinsk hjelp, skriver organisasjonen.

2013 ble året med flest sivile drepte i løpet av den snart 13 år lange krigen. Analytikere frykter økt konfliktnivå i takt med at internasjonale styrker trekker seg ut.

 

Usikre tall

Lege Monica Thallinger jobbet i Helman-provinsen i Afghanistan i fem måneder i fjor. Hun sier den offisielle versjonen er stikk i strid med virkeligheten.

- Flertallet av befolkningen har ikke tilgang til helsehjelp slik som en kan få inntrykk av når vestlige ledere og politikere snakker om det. Vi forsøker å fremme pasientenes synspunkt, sier Thallinger til Dagsavisen.

Hun trekker fram Norges utenriksminister Børge Brende som eksempel. På NRK tirsdag snakket han om den vanskelige sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, og trakk fram helse og utdanning for å understreke at det også finnes lyspunkter i den vanskelige krigen.

Brende sa at levealderen i Afghanistan har økt med 20 år siden den USA-ledede invasjonen i 2001, og at mødre- og barnedødeligheten i landet er halvert.

Annonse

Problemet med disse tallene er at de neppe stemmer, sier Thallinger om tallene som kommer fra FN.

 

Kutter bistand

Det er en kjent sak at det er vanskelig å få tak i grundig og korrekt statistikk fra Afghanistan. Ifølge Leger Uten Grensers rapport er tallet på mødre- og barnedødelighet et eksempel på svært usikre beregninger. Tallene bør derfor ikke gi grunnlag for bistandsvurderinger i framtida, mener organisasjonen.

Den amerikanske kongressen har besluttet å halvere bistandsoverføringene til Afghanistan i 2014, til 1,12 milliarder dollar, rundt 6,6 milliarder norske kroner. Norge har kuttet 50 millioner i bistandsoverføringene fra 2013 til 2014, og vil i år yte 700 millioner kroner til humanitær bistand i Afghanistan.

- Vi kan verken stole på dataene Brende referer til, eller måten de er samlet inn på, sier Thalliksen.

 

Militær bistand

Little MAXI Mistress INSERT Curvy Ballkjole Koblingen mellom militære og politiske mål, og humanitær bistand, har vært gjenstand for bred debatt i løpet av den snart 13 år lange krigen. Thallinger har selv sett eksempler der befolkningen i et konfliktområde blir tilbudt helsetjenester i bytte mot etterretningsinformasjon. Når det militære oppdraget var over, pakket de internasjonale styrkene også sammen helseklinikken og dro sin kos.

- Helsetilbud må være basert på behov, ikke på militære eller politiske prioriteringer, sier Thalliksen.

 

USA ut

En rekke aktører er bekymret for hva som vil skje når de internasjonale styrkene trekker seg ut av Afghanistan i løpet av 2014. Fordi Afghanistans president Hamid Karzai har unnlatt å underskrive en bilateral sikkerhetsavtale med USA, vurderer USAs president Barack Obama nå å hente ut alle sine soldater innen utgangen av året. Gårsdagens kunngjøring kom samtidig som den amerikanske forsvarsministeren Chuch Hagel fløy til Brussel for å deltatt på NATOs forsvarsministermøte, hvor Afghanistan er ett av hovedtemaene.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

I dag kommer boka «Alt dette kunne vært unngått» av Anders Sømme Hammer og Carsten Jensen. De to forfatterne har reist rundt i det nye Afghanistan for å dokumentere hva krigen har gjort med afghanerne.

 

PRINTED BODY Look New Bluser WRAP 01Yawnq
Overmateriale: 100% polyester Materiale overstykke: 100% polyester Fôr: 100% polyester Materiale: Blonde Vedlikeholdsråd: Håndvask