by Esprit edc Topper langermet langermet edc Topper by Esprit OtRxxd

De fine liker ikke Ole Ivars. Men kanskje vil de like dem en gang. Hvis folk flest går lei av musikken deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ENTEN LIKER DU Ole Ivars eller så gjør du det ikke, sa min dansepartner og trakk meg ut på gulvet. «Sånn er det bare». Vi var ikke på konsert for å nyte de skjønne kunstarter. Vi var på dans for å more oss over kjente svisker, gamle slagere, synge refrenget i øret på hverandre, svinge oss og le. Sosialantropologen jeg hadde drøftet fenomenet Ole Ivars med før jeg i forrige uke laget reportasjen fra Ringerikshallen sa det slik: «Du hører ikke på Ole Ivars, du danser til dem». Så gjorde han meg oppmerksom på at den nylig avdøde franske sosiologen Pierre Bourdieu har forsket på sammenhengen mellom sosial tilhørighet og smak. «Distinksjonen» er gitt ut første gang i 1979 og seinere oversatt til norsk. Mange av Dagbladets lesere med «høy kulturell kapital» vil for lengst ha lest den, og kan bla videre. Men for meg var det spennende nytt stoff, som bekreftet det jeg nok visste, men som romsterte som grove usorterte og kanskje fordomsfulle tanker.

HARRYDEBATTEN i kjølvannet av Lars Sponheims forsøk på å få oss til ikke å dra til Sverige for å kjøpe billig mat, men å verdsette norsk kvalitetsmat, gjør Bourdieus bok aktuell. Bokas undertittel «En sosiologisk kritikk av dømmekraften» henspeiler direkte til filosofen Immanuel Kants bok «Kritikk av dømmekraften» fra 1790. Vi snakker altså om en evig aktuell problemstilling. Smaken er, ifølge Bourdieu, ikke «ren», men dreier seg om å beherske symbolske og kulturelle koder og utøve dem i et maktspill. Tittelen «Distinksjonen» har en dobbeltbetydning. Den henspeiler på det «distingverte», det å atskille seg fra andre på en bestemt måte, og «distinksjon», det å lage eller å se forskjeller. Det er en sport som utøves jevnlig av den smaksbevisste overklasse, sjeldnere av folk flest som er prisgitt det eliten definerer som god smak. Med mindre de står i et bevisst motsetningsforhold til eliten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EN AV DAG SOLSTADS romanfigurer i Gymnaslærerer Pedersen, en arbeiderproletar ved navn Jan Klåstad, gir uttrykk for sin distanse til den borgerlige kultur. «Han lo seg skakk av borgerlig jål», blant annet borgerskapets bordskikker, hånte deres forfinede vinsmak og deres bordskikker, deres rekecoctail. Han opplevde den moderne abstrakte malerkunsten som en hån mot sin egen livsopplevelse fordi han ikke kunne forholde seg til den. Den tok fra ham gleden ved bilder, fordi den framsto som uforståelig i sin eksklusivitet. Kanskje hadde Solstad lest Bourdieu: «Den folkelige smaken er innstilt på det som er funksjonelt i den umiddelbare sosiale sammenhengen, den dyrker ikke kunst for kunstens egen skyld, men vil at kunsten skal ha betydning til hverdag og fest og helst gjøre livet lettere og lysere.»

MAN BEHØVER IKKE være proletar for å frustreres over de smaksriktiges tyranni. Mange hyggelige selskaper har forblitt planer fordi det potensielle vertskapet er blitt lamslått av frykten for sine gjesters gourmetganer. Noen har klart å overvinne frykten ved å opphøye sin blodklubb og lungemos til en del av sitt politiske image, slik tilfellet var med en av Magasin-spaltist Willy Pedersens venner. Arkitekter, som har stil og smak som fag, vil normalt ikke befinne seg vel i plaststoler på terrassen, ihvertfall ikke på sin egen. Og tidligere forsvarsminister Jørgen Kosmo brukte sin gule dress bare én gang i møte med kollegene i Nato. Selv om han nok vet, at vi elsket ham for det. Alle kjenner igjen ubehaget ved å ha på seg «galt» antrekk.

of HONEST Sweden Jeans Jumper Tiger SMAK KLASSIFISERER, og smak klassifiserer også den som klassifiserer, leser jeg. Når vi skiller mellom det vakre og stygge, det utsøkte og det vulgære, markerer vi selv hvilken posisjon vi har, i et klart hierarki som er definert av eliten. De som ikke forstår kodene, avslører seg. De riktig fine merker fort om smaken er «skoleflink» eller nedarvet gjennom generasjoner. Middelklassen, som streber etter den riktige smak, har det vanskeligst. De skifter i et banke kjør i tråd med markedets behov for varierte produkter. Enklest har den definerende elite det, fordi den skifter smak når massene har fått smaken for deres mat, kunst, musikk og sport. Hyggeligst har de det som kjenner en ekte glede ved sin innredning, sin elg i solnedgang, sin dansemusikk og er stolte av det, de som synger med i Ole Ivars refreng: «En får værra som en er».

Noisy Lett jakke May Noisy May rq8Sar
Jeans Sweden of HONEST Jumper Tiger